Snygga solceller

Det är vanligt att tro att solceller är fula och sänker värdet på huset när man installerat och monterat dessa på sitt hustak, men faktum är att solceller är populärt och snyggt speciellt när man vet vad de gör för typ av nytta, det är ändå 2021.

 

Enligt många som arbetar inom svensk arkitektur är det otroligt snyggt med solceller om man väljer bra placeringar på hustaket och när man vet bakgrunden kring solceller, hur kan de ens bli fula?

 

Idag finns det solceller som utseendemässigt skriker att det är solpaneler men det finns också riktigt snygga och integrerade lösningar där ingen ser eller förstår att det är en solcell.

 

Solceller kan i princip se ut hur som helst om det finns budget för styla till det lite extra. Det finns också många studier som indikerar att solceller höjer värden på hus runt om i Sverige.

 

Enligt många mäklare så berättar man att solceller ger fler intressenter och jämför man två likvärdiga hus, ett hus med solceller och ett hus utan solceller då kommer huset med solceller få fler besökare och fler budgivare, det finns statistik på den informationen. Snygga solceller är det nya med andra ord.

 

Vad ska man tänka på om man vill skaffa snygga solceller?

När du skall välja solceller så finns det den hederliga solcellen som monteras uppe på taket, där det syns tydligt att det är en solcell monterad på taket. Om du önskar extra snygga solceller så rekommenderar vi dig att kika på integrerade lösningar som man monterar in och integrerar soltaket i byggnaden.

 

Dessa solceller ersätter med andra ord det vanliga takmaterialet och blir en del av ditt hus rent designmässigt, på så sätt kommer ingen se att du monterat och installerat solceller.

 

Man kan även fundera på ifall man vill ha ett integrerat solcellstak, ett bra alternativ ifall man bygger ett nytt hus eller skall lägga om taket på sitt befintliga hus. Det blir ofta riktigt snyggt när man kör heltäckande soltak med solceller. Många nya hus brukar göra på det här sättet för att göra så snygga solceller som möjligt.

 

Vad innebär Solcellstak?

Soltaken tillverkas i många olika material som exempelvis glas, tegel, plåt och betong. Alla har en sak gemensamt – installationen måste göras av ett företag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket och som har behörigheter för elproduktionsanläggningar.

 

Vad finns det för olika fabrikat med solcellstak?

Det finns totalt sju olika fabrikat varav sex stycken är tillgängliga för installation i vårt avlånga land, Sverige. Perfekt för dig som önskar snygga solceller på ditt tak! Vi kommer presentera ett par olika alternativ i listan nedan för dig som vill ha ett solcellstak.

 

Tesla / Solar Roof

Tesla är som bekant kända för sina fantastiska elbilar, men företaget satsar även hårt på sina solcellspannor i härdat glas. Dom kallar produkten för Solar Roof och taket finns i olika modeller som slät, toskansk, struktur och skiffer. Man har gjort allt för att efterlikna traditionellt tak som tegel, skiffer och plåt. Teslas Solar Roof har inte kommit till Sverige ännu, även fast man kan göra beställningar på dessa snygga solceller. Lanseringen i Sverige är ännu okänd.

 

Rustabo / Nibra

Rustabo är ett takföretag i Falun som erbjuder sin produkt Nibra som i sin tur är en tegelpanna med integrerade solceller. Tegelpannan består av två kontakter på baksidan och har en effekt på 9 watt och verkningsgrad på drygt 20 %. Rustabo satsar hårt på sina soltak och har påbörjat många installationer runt om i Sverige. Ett perfekt alternativ för dig som vill ha snygga solceller!

 

Nyedal / Solpannan

Nyedal Solenergi finns i Halmstad och har en monteringsfabrik där man har integrerat släta betongpannor med solceller i monokristallint kisel. Man gjorde sin första installation under 2016 och mer är på gång. Detta är också ett bra alternativ för dig som vill ha snygga solceller i framtiden.

 

Detta är som sagt enbart ett urval av olika alternativ som finns att tillgå. Det finns flera företag i Sverige som arbetar med solcellstak. Några exempel är också företagen Monier, Midsummer, Obos / Hanergy och Soltech / Shingel.

 

Hur ska jag gå tillväga om jag vill fixa snygga solceller till mitt tak?

Vi rekommenderar dig alltid att jämföra priser från olika leverantörer. Ta in ett par prisförslag och jämför kostnader och material. Det finns flertalet tjänster på nätet som kan hjälpa dig med detta. Du kan även ta hjälp utav en arkitekt för att se om det går att göra något specialanpassat för just ditt hus.

 

Tänk på att du även har rätt till det gröna avdraget, en typ av skattereduktion där du får 15% avdrag på installationen och arbetet med dina nya snygga solceller.

 

Det råder verkligen delade meningar i detta ämne och vi rekommenderar dig att kika in solcellstak och en integrerad lösning ifall du vill ha det snyggaste taket på gatan!

Kategorier Design

Lämna en kommentar