6 tips för att inreda din källare

Det kan vara svårt att inreda sin källare på ett snyggt och effektivt sätt, oavsett källarens storlek. Mer specifikt är det viktigt att man gör det mesta av det källarutrymme man förfogar över, utan att källaren exempelvis blir för trång eller designmässigt undermålig.

 

Vad ska du använda källaren till?

Innan du inreder din källare måste du kunna svara på vad utrymmet ska användas till. Ska det finnas plats för ett lekrum för barnen? Ska du placera en tv för att låta källaren agera tv-rum, eller ska du fokusera på att källaren ska kunna fungera som ett gästrum?

Först när du vet vad du ska använda källarutrymmet till, kan designarbetet påbörjas.

 

6 viktiga inredningstips för inredning av källarutrymme

 

1. Använd neutrala färger

Neutrala och milda färger lämpar sig bäst i källarutrymmen. Allt för starka färger ger upphov till en känsla om att källaren är mindre än vad den verkligen är. Grå, äggskalsvit samt beige är tre färger som rekommenderas särskilt väl för källarutrymmen.

Det är även en bra idé att hålla sig till en eller maximalt två färger, samt att välja möbler och hyllor som passar det färgtema du bestämt ska gälla. Ett billigt sätt att följa det nya färgtemat utan att behöva köpa nya möbler består av att exempelvis köpa nya gardiner, påslakan eller soffklädslar som passar det nya färgtemat.

 

2. En öppen planlösning är en god idé

En öppen planlösning i källaren är särskilt viktigt såvida du har en liten källare. Att avgränsa mindre källarutrymmen med väggar eller stora bokhyllor får källaren att verka än mindre. Om du har en stor källare är det även en bra idé att skapa tydliga teman.

Mer specifikt kan en del av källaren vara en vuxenavdelning med tv och/eller ett biljardbord, medan den andra delen av källaren öronmärks för exempelvis ett gästrum eller ett lekrum för barnen.

 

Läs mer: Detta gör en arkitekt

 

3. Släpp in ljus i din källare

Källarfönster är i regel små till ytan, då källare av naturliga skäl är belagda helt eller delvis under jord. En väl upplyst källare känns större, så det är alltid en bra idé att inte täcka för de fönster som återfinns i källaren.

Om din källare inte har tillräckligt med fönster eller inga fönster överhuvudtaget, skaffa då i stället en belysning av det starkare slaget. Taklampor med spotlights från Ikea lämpar sig väl i källare, så även mer kraftfulla bords- och/eller golvlampor.

Det är även smart att placera speglar i källaren, som i sin tur kan reflektera alla former av ljus åt den riktning man själv önskar.

 

4. Din källare ska fungera som ett förvaringsutrymme

Oavsett vad du öronmärkt din källare till är det alltid en bra idé att ha goda förvaringsmöjligheter i källaren. Om du exempelvis har en tv-hörna i källaren, se till att förvaringsmöjligheterna är goda och komplettera gärna tv-bänken med en eller flera byråer.

Det är även fördelaktigt att alltid köpa möbler med dubbla förvaringsmöjligheter till källaren. Dolda förvaringslösningar under extrasängen eller under soffkuddarna är två typexempel på förvaringslösningar som lämpar sig utmärkt i källare.

 

5. Fundera på huruvida ett badrum är nödvändigt i källaren

Att installera ett badrum i källaren kan vara en god idé men driver även upp kostnaden för din renovering. Innan du bestämmer dig för att addera ett badrum i din källare, fundera på om det verkligen behövs. Om ett regelrätt sovrum eller flera gästrum finns tillgängliga i källaren kan ett badrum vara försvarbart.

Men om du främst använder källaren som ett förvaringsutrymme eller för nöjesaktiviteter bör du fundera på om ett badrum verkligen är nödvändigt.

 

Läs mer: Så kan du inreda ditt drömrum.

 

6. Ta hjälp av en expert

Leadme leder dig rätt i renoveringsdjungeln och hjälper dig i samband med att du ska renovera källaren. De erbjuder en ”one-stop-shop” där du får hjälp med allt från tydliga offerter från grymma byggföretag, inredningshjälp och skisser samt allt annat du kan tänkas behöva inför din källarrenovering.

Att anlita en samordnare för att renovera eller designa källaren är en särskilt bra idé såvida du inte vill eller har tid att genomföra projektet själv. Ett halvfärdigt projekt eller ett projekt med ett undermåligt resultat utgör alltid ett misslyckande, för alla parter.

 

Exempel på ett arbete som utförts av Leadme

Nedan ser du tre exempel på projekt som genomförts inom Stockholmsområdet, där Leadme samordnat hela processen.

Kategorier Design

Lämna en kommentar