Inred ditt drömrum

Oavsett hur du bor; stort, smått, enkelt eller överdådigt, så är ett hus eller ett rum du trivs i något av det viktigaste du kan ha. Men även om det är lätt att titta på hur andra har inrett sina hem och tycka att det är vackert, så är det svårt att föreställa sig hur du själv skulle trivas i det. Och det är ännu svårare att försöka föreställa sig hur något kommer att bli helt utan att se på bilder för att få inspiration.

Så hur ser ditt drömrum ut egentligen? Det finns flera saker du måste ha i åtanke innan du börjar renovera ett rum. Men det viktigaste av allt kanske är vilken typ av rum det är, och vad du ska göra där. Är det ditt sovrum, ditt kök eller ditt hobbyrum? Självklart måste rummet fylla precis den funktion det är tänkt att det ska göra.

Hur ska du finansiera din renovering? Har du sparade pengar eller behöver du ta ett lån? Om du måste låna är det viktigt att du får bra villkor, till exempel genom att jämföra långivare på https://www.sambla.se. Sedan kan du börja fundera på hur ditt drömrum ska se ut.

Material, färg och förvaring

Vilken typ av golv vill du ha? Trä, klinker, plast- eller heltäckningsmatta? En mjuk och skön heltäckningsmatta är varmt och mysigt, men det är mycket lättare att städa ett hårt golv. Vill du ha ett mörkt eller ljust golv? Hur ska känslan vara?

Vad vill du ha på väggarna; färg eller tapet? Eller kanske färg på några av väggarna och en tapet som fondvägg? Med målade väggar är det enkelt och billigt att renovera och göra om. Men om det gäller ditt drömrum kanske du inte kommer vilja ändra på något under en lång tid framöver. Vilken färg vill du ha? Kulör, nyans, matt eller blank? Tänk dessutom på att de flesta färger ser betydligt mörkare ut på en stor yta än på ett litet färgprov.

Vilken typ av förvaring vill du ha i ditt drömrum? Ska du förvara hobbymaterial, kläder, köksredskap eller sängkläder där? Det är lätt att glömma förvaringen när du planerar för ett drömrum. Men du kan aldrig få för mycket av smart förvaring, så planera hellre in för mycket än för lite.

Inred virtuellt eller skissa

När du har bestämt dig både för vad du behöver och vad du vill ha i ditt drömrum är det dags att börja skissa. Gör en skalenlig skiss av ditt rum och de möbler du vill ha på separata papper. Klipp ut möblerna och flytta runt dem i rummet för att du lättare ska kunna föreställa dig hur det blir.

Om du föredrar den virtuella varianten av en skiss så finns det flera bra verktyg för att inreda online. Där kan du kan lägga in måtten för ditt rum och även se hur det kommer att se ut med olika färgsättningar och med olika möbler. Vill du använda möbler du redan har, eller har du tänkt att köpa nya möbler? Gör även en inköpslista med allt du behöver. Inkludera allt från större saker som möbler till småsaker som penslar och maskeringstejp.

När du har skaffat det material du behöver är det dags att börja med ytskikten och möbleringen. Avsluta med detaljer och annat piff. Gardiner, mattor, kuddar, växter och tavlor. Glöm inte att lampor och bra belysning kan göra stor skillnad, så ha hellre punktbelysning på flera ställen än en stor ljuskälla i mitten. Sedan är det bara att njuta!

Kategorier Design

Lämna en kommentar