Renässansens arkitektur

Det var efter medeltiden som renässansen började och det sägs att det var då som kulturarvet återuppväcktes. Renässansen utgick från Italien och pågick mellan början av 1400-talet till 1600-talet. Mycket om hur man byggde ändrades under renässansen då arkitekterna började framträda som yrkesmän, med kunskap inom både den praktiska metoden inom arkitektur, men även den teoretiska läran. 

Renässansens arkitektur utvecklades efter den gotiska arkitekturen och använde sig av vissa delar från det romerska och grekiska tänkande och dess kultur. Stilen fokuserar mycket på symmetri, geometri och delar, mycket liknande det som man kan se i arkitekturen under antiken, speciellt de antika romerska tiderna. Många kolumner, balkar och pilastrar syns inom renässansstilen, samt bågar som är formade som halvcirklar, eller halvrunda kupolvalv.

Vill du få inspiration från renässansens är Rom det bästa stället att besöka, speciellt om du besöker kyrkorna för bevarade konstverk och målningar inom epoken. Det kan handla om målningen The Creation of Adam – eller Mona Lisa.

Kända byggnader inom renässansens arkitektur 

Börjar vi med Sverige kan vi hitta de slott, kyrkor och adelshus som byggdes under Vasaätten. Det kan handla om Gripsholms slott, Mariestads domkyrka, Vadstena slott, Ekenäs slott och Kalmar slott.  Nordens äldsta renässansslott som fortfarande är bevarat, hittar du i Malmö, vilket är Malmöhus och det byggdes mellan år 1562 – 1539. 

I Stockholm har vi dessutom många renässansens byggnader som fortfarande står kvar eller som har renoverats. Vasaslottet är också en viktigt byggnad att ta upp och slottet, eller borgarna, byggdes samt moderniserades under 1500-talet av just Gustav Vasa och hans söner. 

Ett annat exempel är Santa Maria del Fiore, katedralen som är belägen i Florens och som är sätet för Florens katedral för ärkebiskopen. Kupolen ritades av Filippo Brunelleschi, som var en arkitekt under ungrenässansen. Tänk dig katedraler, kyrkor och rundade kupor. Detaljerade målningar och vackert inredda kyrkhallar.

Att besöka katedraler som dessa som är bevarade idag tar dig direkt tillbaka till eran. Det är en mäktig känsla att befinna sig i sådana stora och massiva byggnader som har både otrolig exteriör och interiör. Det är ingen tvekan om att kyrkan vill visa upp dem styrka och makt som Gud och det verkar som att de ändrar något efter varje epok.  

Lämna en kommentar