Gotisk arkitektur

Gotiken är både en epok och en stil inom historien och arkitekturen som uppstod omkring år 1100 i Frankrike, där den spreds till resten av Europa lite senare runt 1500-talet. Gotisk arkitektur var utgångspunkten och hade störst betydelse på den gotiska stilen och epoken. Andra konstarter grundades sig oftast i kyrkhallarna eller i arkitekturen och de var därför nästan alltid sammankopplade på något sätt.

Den gotiska stilen

När man pratar om en gotisk stil inom arkitektur, betonas oftast stenstrukturer liknande skelett, stora glas, bågar av spets, strävpelare och liknande byggnader och formationer som fanns i kyrkorummen. Stora glas behövdes t.ex för att släppa in mer ljus i kyrkan eller katedralen. 

En gotisk katedral är oftast väl dekorerad, med olika fresker eller skulpturer i både exteriören och interiören, som oftast efterliknade motiv eller symboler från Nya och Gamla testamentet.

 Det var meningen att de detaljerade kyrkorna skulle vara en mindre version av världen, där byggnaden skulle imponera med dess dimensioner och vertikala väggar och som skulle föreställa och representera äran från Gud och visa upp hur små vi människor är jämfört med Gud.

Gotiska katedraler och kyrkor

Idag hittar vi Kölnerdomen, som år 1996 förklarades som ett monument i UNESCO. Kölnerdomen börjades bygga år 1248, men bygget uppehölls 1473 och slutfördes inte förrän år 1880. Detta är den största kyrkan i Nordeuropa med gotisk arkitektur

Ett annat bra exempel är Notre-Dame i centrala Paris, Frankrike. Förutom att det är världens största och kändaste kyrkor, är det också ett toppenbra exempel på just gotisk arkitektur. Branden som skedde April 2019 hade dock stora skador på byggnaden. Ett annat bra exempel på en gotisk katedral är Lincoln Cathedral som ligger i England, som också kan kallas St. Mary’s Cathedral. Mellan 1311 och 1549 var detta världens största byggnad och var den första som fick titeln efter Giza pyramiden. 

Den gotiska arkitekturen finns således fortfarande på många platser i världen, även om många har blivit ombyggda eller renoverade. När man pratar om gotisk arkitektur handlar alltså mest om kyrkor, katedraler eller torn och fort, alternativt skulpturer och inredningar i just byggnader som dessa.

Lämna en kommentar