Romersk arkitektur

Det Romerska riket utgick från Rom och dominerade många delar av Europa och Medelhavet mellan 800 år före Kristus, till 500 år efter Kristus. Idag är den romerska kulturen den mest välkända och populäraste arkitekturstilen i historien. 

Romerska arkitekter såg till att följa den tradition som hellenistisk och grekisk tid, där strävan var att visa upp ett tydligt urbana karaktärsdrag. Den romerska arkitekturen ses därför som en vidareutveckling av de grekiska idéerna.

Romerska riket och dess arkitektur

Romersk arkitektur grundades från den grekiska arkitekturen, men det tog inte lång tid innan en urban prägel skapades. Romarna fick tillgång till teatrar, palats, hus, den basilika arkitekturen och tempel från grekerna. Kolumnerna fick sin egna kompositaordning och under det romerska riket uppfanns även den första naturliga cementen, vilket gjorde så att romarna kunde bygga upp enorma akvedukter och kupoler. 

En av världens populäraste romerska byggnader är Colosseum, som finns belägen i just Rom. Colosseum är en amfiteater, formad som en ellips och den byggdes mellan 70 år – 80 år efter Kristus. Under romartiden stred oftast vilda djur eller gladiatorer här. Det genomfördes även avrättningar och teater på plats. Som mest fick 87 000 besökare plats i byggnaden. Colosseum är 524 meter i omkrets och har en 48 meter höjd. Besöker du Rom, eller Italien för den delen, kommer du absolut hitta mycket från den romerska tiden. Även ön Malta har gamla tempel från epoken.

En annan byggnad som fortfarande står kvar är Maison Carrée i Frankrike. Detta är ett av de bäst bevarade templet från romartiden och byggdes år 19 före Kristus. Du hittar många romerska byggnader i Frankrike, mestadels runt Provence då det fanns många av Ceasars kolonier i området, tillsammans med romerska soldater som pensionerat sig. De städer som fanns i kolonierna byggdes upp av romarrikets olika medel och ståtliga som de tempel som var belägna i Rom. Det finns många olika platser runtom i Europa där du kan hitta romersk arkitektur, oavsett om det är gamla pelare, tempel och strukturer eller fortfarande bevarade byggnader.

Lämna en kommentar