Barock arkitektur

Barocken dominerade Europa mellan 1600-tal och in på 1700-talet. Det sägs att ursprunget av barocken kom från 1500-talets manierism i Italien, Rom specifikt. Det var den romersk-katolska kyrkan som mestadels använde sig av barock arkitektur. Något som försökte fångas under barocken var rörelse och det var även här som den engelska termen “the flying forms” kommer ifrån. Kännetecken inom barock arkitektur är tunga formationer, hög kontrast och byggnaderna har oftast en dramatisk känsla.

Under 1700-talet till 1900-talen var barocken ansedd som ful och många såg oftast ned på epoken och arkitekturstilen. Men sedan hyllades nybarocken för all otrolig musik, konst och litteratur som skapades. Du kan känna igen barockbyggnader genom dess stora formationer, skulpturer och monument. Tänk dig stora slott, med stora trappor och stora fönster. När det gäller formen på barock arkitektur skiljer det sig lite beroende på var byggnaden står.  

Arkitektur inom barocken

När det handlar om barock arkitektur, skiljer den sig oerhört beroende på i världen byggnaden finns. Engelsk barock och spansk barock kan därför ser helt olika ut och detta gäller mest inom arkitektur och målning.

Några kända barockbyggnader inom arkitektur är Fontana di Trevi, Italien, som förmodligen är den kändaste fontänen i världen. Den är väl utsmyckad med med vackra och detaljerade skulpturer av arkitekten Nicola Salvi och byggdes år 1762. Ett annat bra exempel är St. Peter’s Square, i Vatikanstaten. Ett par barockbyggnader vi kan se i Sverige är Stockholms slott och Kalmar domkyrka. Det finns även många byggnader i Gamla Stan, Stockholm som är i barockstil. 

I Paris hittar vi Les Invalides som också är ett mästerverk, speciellt inom just fransk barock arkitektur och strukturen byggdes mestadels av den franska arkitekturen Liberal Bruant och kapellen skapades av Jules Hardouin Mansart. Idag är Les Invalides ett museum till den franska armén och det finns även många franska nationella hjältar begravda här, där Napoleon Bonaparte är en av dessa.  

Barockens arkitektur är mest kännetecknande från överflödet, oavsett om det är prydnad eller form och material. Det kan också kännetecknas via kolumner som är tvinnade och som har ett tvång-perspektiv. Även om barockens arkitektur började i kyrkan, tog det inte lång tid innan det sociala samhället hängde på.

Lämna en kommentar