Modernism inom arkitektur

Modernismen framträdde under sent 1800-tal och tidigt 1900-talet och är ett begrepp inom arkitektur, litteratur, konst och musik. En enkel beskrivning är att experimentera med olika konstformer efter vår mänskliga upplevelse och hur självmedveten människan är jämfört med normerna av samhället. 

Modernismen konfronterade de förhållanden som fanns i den industriella världen och omfattar därför en förändring i det som finns nu och det som komma skall, speciellt kritik mot traditionella konstarter.

En helt ny värld inom arkitektur efter världskrigen

Efter första världskriget skapades arbetsbrist inom byggsektorn, vilket resulterade i ännu mer industrialisering av arkitektur. Modernismen blev populärt i Sverige när Stockholmsutställningen höll rum 1930. Det var runt samma period som USA också strävade efter mer enklare byggnader, speciellt Louis Sullivan och Frank Lloyd, som senare även inspirerade modernismen i Europa. 

England och Sverige skapade en slags modernism efter första världskriget, mestadels på grund av materialbrist, där länderna började använda naturmaterial eller sadeltak. Detta gjordes inte bara eftersom det var brist på material, men också i form av ett motstånd till modernismen, då det ansågs vara för strikt. Spridningen av modernismen började på riktigt efter andra världskriget, då bostadshus behövdes byggas och marknaden fick en större efterfrågan.

Modernism arkitektur idag

Det är omdebatterade om modernismen har dött ut eller om den fortfarande är igång. Idag finns det flera begrepp inom modernismen som postmodernism, super modernism och nyfunktionalism. Kända moderna arkitekturen är Gunnas Asplund, Ludwig Mies van der Rohe, Eileen Gray och Le Corbusier. 

Några byggnader vi har i Sverige är t.ex bostadsområdet Södra Ängby, beläget i Bromma i Stockholm. Detta räknas dessutom till en av Europas mest bevarade villaområden inom funktionalismen. Området skyddas idag av Riksantikvarieämbetet. Vi har även Turning Torso i Malmö, Kuggen i Göteborg, Globen i Stockholm och Karlskronas Marinmuseum, för att nämna några få moderna byggnader vi har i landet idag.

Ett av de största och mest ikoniska moderna byggnaderna i världen är Sydney Opera House och Millau Viaduct bron i Frankrike, Seagram Tower i New York i USA. Idag är modernismen fortfarande populär i Sverige och vi kan se både byggnader, kontor och hem som inspireras av denna fantastiska konststil.